Mijn eerste week als burgemeester van Lelystad

Een week geleden was mijn eerste werkdag als burgemeester van Lelystad.

De avond daarvoor, op dinsdag 13 september werd ik geïnstalleerd. Een bijzonder moment. Hartverwarmend was het om te zien dat naast familie, vrienden en (oud) collega’s ook zoveel Veghelaren en Lelystedelingen naar de openbare raadsvergadering waren gekomen. En ontzettend leuk natuurlijk om zo feestelijk onthaald te worden in een oldtimer brandweerwagen met politie-escorte. Onder luid applaus van een grote menigte en op de klanken van een brassband (een mengeling van carnaval en tropische klanken, heel erg passend bij de uitzonderlijk warme temperatuur van die dag).

De woensdag en donderdag stonden in het teken van kennismaking met de gemeentelijke organisatie en met de mensen uit de veiligheidsketen, zoals politie en Openbaar Ministerie. Stuk voor stuk goede, maar vooral ook leuke gesprekken. En telkens weer dat gevoel dat ik heel erg welkom ben.

Zondag was ik bij Lelystart. De start van het culturele seizoen. Wat een mooi evenement is dat! Met echt voor elk wat wils en dat zag je ook terug in de bezoekers: grote aantallen en van jong tot oud.

Maandag mocht ik in het prachtige Agora theater de gala-avond van het Nationaal Scholieren Filmfestival (NFFS) openen en de eerste prijs uitreiken in de categorie ‘1-minuut’. Zelf heb ik een enorme passie voor fotografie en film. Ik was dan ook aangenaam verrast om te ontdekken dat in de stad waarvan ik net burgemeester ben geworden al voor het twaalfde jaar op rij jongeren uit heel Nederland bijeen komen om hun ervaringen en interesse op het gebied van film te delen en om van elkaar en van professionele filmmakers de kneepjes van het vak te leren.

En zo zal ik de komende tijd vast nog veel meer leuks en verrassends ontdekken.

Want ik heb al gemerkt dat het enthousiasme om hier iets te organiseren groot is. Dat heeft vast ook nog met de pioniersgeest uit de beginjaren te maken. Van toen er nog nauwelijks iets was en je er met elkaar iets van moest maken. Lelystad heeft nu natuurlijk veel meer te bieden, maar ik heb al wel gemerkt dat er hier nog altijd een mentaliteit heerst van samen de schouders eronder zetten om iets voor elkaar te krijgen. Dat is de kracht van Lelystad. Ik zei het al bij mijn installatie: van een afstand heb ik de kracht van de stad en de mensen gezien, nu ga ik die van dichtbij ervaren.