Roerig begin

Vorige week was ik voor een korte vakantie in Duitsland. Deze week blik ik daarom terug op de dagen daarvoor en daarna. Het was overigens heerlijk genieten van de mooie omgeving en van het prachtige nazomerse weer in de Duitse Eifel. Ik heb weer naar hartenlust kunnen fotograferen en kon maandag weer enigszins ‘opgeladen’ van start. Met, wat al snel bleek, een roerig begin van de week…

De woensdag voor mijn vakantie had ik in Amsterdam een bestuurlijk overleg over de Metropoolregio Amsterdam; De regiegroep MRA, waarin alle bestuurlijke vertegenwoordigers zitten van de bij de MRA aangesloten gemeenten en de provincies Flevoland en Noord-Holland.

Verder had ik die woensdag op het stadhuis in Lelystad nog diverse andere, interne overleggen.

Donderdag had ik eveneens veel interne overleggen en was ik ’s avonds bij een stationsoverleg van de KNRM. Dit is een tweemaandelijks overleg van alle lokale vrijwilligers en het lokale bestuur van het Lelystadse station van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij.

Vrijdag moest ik overdag nog in Den Haag zijn en daarna begon mijn vakantie.

De maandag na mijn vakantie hou ik doorgaans mijn agenda leeg om bij te lezen en bijgepraat te worden. Maar deze maandag liep anders dan gepland. Om zes uur ’s morgens kreeg ik het bericht dat er een verdacht pakketje bij het provinciehuis was aangetroffen en dat de omgeving inmiddels afgezet was. Nu denk je bij zo’n mededeling natuurlijk altijd: hopelijk is het loos alarm. Maar ook al is dat zo, de impact is hoe dan ook groot. Ook in dit geval. Bus- en treinreizigers strandden en medewerkers van de provincie moesten worden opgevangen in het stadhuis. Met als gevolg een enorme verstoring van de dagelijkse gang van zaken en veel boze en verontwaardigde reacties. Dat laatste is natuurlijk zeer begrijpelijk. Een dergelijke actie zorgt voor veel overlast en dient verder geen enkel doel. Wie hierachter zit en met welke bedoelingen, dat wordt natuurlijk nog onderzocht. Maar mochten er al andere bedoeling achter zitten dan alleen maar anoniem ontwrichten, dan zijn er verschillende mogelijkheden om je bedoelingen kenbaar te maken. Ons democratisch stelsel biedt veel ruimte voor inspraak en daarnaast is er het recht op betoging. Dat mensen het desondanks nodig vinden om naar andere middelen te grijpen en daarbij veel maatschappelijke schade aan te richten, vind ik dan ook verwerpelijk.

Op een roerige maandag volgde een eveneens roerige dinsdag. De ochtend had ik vrij gehouden voor collegezaken. Vanwege de herfstvakantie was er geen regulier college. Maar al snel kwam het nieuws dat de MC Groep, eigenaar van onder andere het ziekenhuis in Lelystad, uitstel van betaling heeft aangevraagd. Dit betekent onzekerheid over het voortbestaan van het ziekenhuis. Voor de inwoners van Lelystad en de omliggende gemeenten is het van groot belang dat er een ziekenhuis is en blijft. Naast een aantal spoedoverleggen in dit kader, had ik dinsdag nog diverse andere overleggen over uiteenlopende zaken. En ’s avond was er een bijeenkomst van de regiegroep bestuurlijke vernieuwing.

Advertenties