Aandacht voor ondermijning

Het was weer een afwisselende week, waarin ik ook wat tijd had ingeruimd om leesachterstand weg te werken en ‘niets te doen’ in het weekend. Nou ja niets, het was een weekend zonder afspraken. Verder was er deze week veel aandacht voor ondermijning. Zo had ik een tweetal bijeenkomsten over ondermijning en kwam dit onderwerp ook in een aantal reguliere overleggen ter sprake. Daarnaast liepen we aan de Watertafel alvast warm voor de komende verkiezingen. Maakte ik nader kennis met de interim gemeentesecretaris, die ook Nico heet en die ik ken van een van zijn eerdere interim ‘klussen’. En namen we als college een kijkje bij onze collega’s in Almere.

Woensdag had ik een overleg over het ziekenhuis en een overleg met de voorzitter van de bezwaarschriftencommissie over wat goed gaat en wat beter kan. Een groot deel van de middag stond in het teken van een bijeenkomst van de taskforce GOC (georganiseerde ondermijnende criminaliteit). Deze regionale taskforce doet voorstellen voor de gezamenlijke aanpak van ondermijnende criminaliteit. En ’s avonds was ik samen met wethouder Van Wageningen en een medewerkster van bureau verkiezingen te gast bij de Watertafel 2019 van het Waterschap Zuiderzeeland. De Watertafel vindt jaarlijks plaats en stond deze keer (uiteraard) in het teken van de verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschap, die op 20 maart plaatsvinden.

Donderdag bracht ik onder andere tijd door met het lezen van stukken. Ik had een flinke inhaalslag te maken en het was fijn om daar de tijd voor te (kunnen) nemen.

Vrijdag had ik gedurende de dag nog een aantal interne overleggen en daarna begon een relatief rustig weekend, waarin ik onder andere de verjaardag van een neef van mij bezocht en we een mooie wandeling maakten aan de Lelystad kust en genoten van het mooie weer.

Maandag had ik veel verschillende afspraken, waaronder een overleg over veiligheid en een nadere kennismaking met interim gemeentesecretaris Nico van den Bergh. Nico is voor mij geen onbekende. Hij heeft veel ervaring als interim gemeentesecretaris en kwartiermaker bij heel veel gemeenten en was onder andere kwartiermaker voor fusiegemeente Meijerijstad.

Maandagavond was ik opnieuw bij een bijeenkomst over ondermijning. Ditmaal in Breda, waar minister Sander Dekker was uitgenodigd om met de aanwezigen over dit onderwerp in gesprek te gaan. De vragen die daarbij centraal stonden waren: Hoe groot is het probleem? Wat moet er gebeuren om ons als samenleving beter te wapenen tegen ondermijning? En hoe werken overheidslagen onderling samen? Een boeiende en goed bezochte themabijeenkomst die eens te meer duidelijk maakte hoe belangrijk het is om als overheid, veiligheidspartners, ondernemers en inwoners gezamenlijk een vuist te maken tegen criminaliteit waarbij misbruik wordt gemaakt van legale bedrijven, voorzieningen en instanties en die onze rechtsstaat ondermijnt.

Dinsdagochtend was er zoals gewoonlijk college. ’s Middags gingen we met het college op bezoek bij het Almeerse college. Op de gespreksagenda stonden twee hoofdonderwerpen: de samenwerking in MRA-verband (Metropoolregio Amsterdam) en Lelystad Airport. Daarnaast brachten we een bezoek aan de Floriade-locatie. In 2022 vindt de Floriade in Almere plaats. Een mooi en ambitieus project dat de regio nog meer op de kaart moet zetten.

Aansluitend bezocht ik samen met onder andere wethouder Sparreboom de nieuwjaarsbijeenkomst van Lelystad Airport.

Advertenties