In Lelystad gebeurt het

Op woensdag gebeurde er al zoveel dat heel de blog erover zou kunnen gaan.

Samen met wethouder Janneke Sparreboom en commissaris van de koning Leen Verbeek mocht ik woensdagochtend bij de Maximacentrale minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor een werkbezoek verwelkomen. De minister werd uitgebreid geïnformeerd hoe in het kader van de Omgevingswet de samenwerking tussen de verschillende besturen tot stand komt en werkt. Met name werd ingegaan op wat de digitale ondersteuning van de omgevingswet voor die samenwerking kan betekenen, de ruimtelijke kwaliteit en Flevokusthaven.

In de middag had ik een telefonisch overleg met Bas Leerink, de verkenner die zijn rapport over de toekomst van de zorg in Flevoland aan het afronden is, gevolgd door een bezoek aan mevrouw Amstel-van Amstel die haar 100e verjaardag vierde. Een eeuw leven, toch wel heel bijzonder. Terug in het stadhuis mocht ik bij de presentatie van het lustrumboek van de Nationale Oldtimerdag zijn. Een prachtig boek dat met een keur aan kleurrijke foto’s recht doet aan het evenement. Dankzij de inzet van de familie van der Meulen is de Nationale Oldtimerdag in 35 jaar uitgegroeid tot een evenement van (inter-) nationale allure.

Na snel wat te hebben gegeten, ben ik afgereisd naar Almere voor een regiobijeenkomst in het kader van de MRA (metropoolregio Amsterdam).

De volgende morgen gestart met een aantal interne overleggen. Aan het einde van de ochtend heb ik een aantal ambtenaren de eed dan wel de belofte afgenomen. Altijd een bewust ritueel waarbij we stilstaan bij het feit dat ambtenaar zijn een bijzonder vak is dat hoge integriteitseisen stelt aan de persoon. Direct hierna een overleg met wethouder Elly van Wageningen en Georgette Fijneman van het Zilveren Kruis over de stand van zaken van de ziekenhuiszorg. Daarna, met een lunchpakketje voor onderweg, naar het vervolg (zie vorige week) van het wervingstraject voor een nieuwe gemeentesecretaris. Goede gesprekken met interessante kandidaten. Aan het einde van de dag iets gezelligs: de voorbereiding van de zomerbarbecue voor de raad.

Vrijdag had ik zomaar twee leuke dingen, die ik ook op facebook heb gedeeld: de installatie van Jean Paul Gebben als burgemeester van Dronten en de feestelijke intocht van de Avondvierdaagse. Jean Paul en ik kennen elkaar al zo ongeveer 25 jaar en die herinneringen kon ik op luchtige wijze in de speech, die ik namens de Flevolandse burgemeesters mocht houden, verwerken. De intocht van de 49e editie van de Avondvierdaagse was een feest! Duizenden kinderen en volwassenen die vier dagen met plezier hebben gewandeld, mogelijk gemaakt door heel veel vrijwilligers en geholpen door heel erg mooi weer. Een prachtig evenement!

Zaterdagavond was er in de Cantine een feestelijke bijeenkomst aan de vooravond van de 4e editie van de Nationale Historische Reddingbootdag (NHRD). De historische reddingsboten zijn ons varend erfgoed en zijn samen met de oldtimers in Lelystad te bewonderen. Wat een makkelijk overgang geeft naar het evenement de dag erna, zondag 16 juni: de Nationale Oldtimerdag. Een van de hoogtepunten in onze mooie stad. De 35e editie was een prachtige editie. Vanwege hun bijzondere verdienste voor de Nationale Oldtimer dag mocht ik aan de hele familie van der Meulen het Stadscompliment uitreiken. De Nationale Oldtimerdag laat heel goed zien wat voor impact de auto op de wereld heeft gehad. Niet alleen heel de organisatie en aanzien van het land, denk aan het snelwegennet, is veranderd maar ook de mobiliteit is enorm toegenomen. Door de auto hebben zich letterlijk en figuurlijk nieuwe werelden voor mensen geopend. Met de Royal Flush hebben Carolien en ik nog een heerlijk vaartochtje gemaakt, op weg naar de ontvangst van vrienden en sponsors van de NHRD/KNRM, wat goed aan de foto’s op facebook te zien is.

Maandag. Naast een aantal interne overleggen, werden het VVD Kamerlid met politie in portefeuille Antoinette Laan en het Flevolands lid van de Tweede Kamer Helma Lodders ontvangen op het politiebureau en werden zij voorgelicht door de aanwezige staf. De rest van de middag mocht ik naar het theater Amsterdam voor State of the Region, een middag georganiseerd vanuit de Metropoolregio Amsterdam. State of the Region is een jaarlijks evenement dat op zowel kritische als optimistische wijze zichtbaar maakt wat de kracht en vermogen is van de Metropoolregio Amsterdam. Het nadruk lag dit jaar op de resultaten van goed verbonden zijn. Boeiende bijeenkomst.

Dinsdag college, direct gevolgd door de tweede gespreksronde in het kader van de werving van een nieuwe gemeentesecretaris. s Avonds was ik bij de thema-avond Veiligheid Kustwijk. Aan de orde kwamen onder andere inbraakpreventie en cybercrime. Reflecterend kan ik zeggen dat het een goed gevulde week was en moet ik helaas vaststellen dat ik niet heb kunnen sporten. Volgende week wellicht beter!