Mooie week, boeiende uitdagingen

Ik heb wel eens eerder uitgelegd dat sporten voor mij in mijn werk een belangrijke randvoorwaarde is om mijn werk goed te doen: het houdt je in conditie, is stressregulerend en maakt je geest helder. Ik probeer altijd gedisciplineerd minimaal twee keer in de week te sporten, wat met een volle agenda altijd weer een uitdaging is. Op woensdag is dat in ieder geval gelukt en energiek ben ik aan de dag begonnen. Woensdag was een dag die gevuld was met vertrouwelijke overleggen waarover ik best iets zou willen vertellen, maar dat niet kan. Blogtechnisch gesproken blijft dit dus een lege dag.

Op donderdag kreeg ik voor een paar dagen vrienden uit Madrid te logeren, dus ik heb werk met uitstapjes gecombineerd. Het eerste wat op de lijst stond was een bezoek aan het Rijksmuseum waar de tentoonstelling lang leve Rembrandt en de reparatie van de Nachtwacht te zien waren. Het Rijksmuseum is op zichzelf ook een interessant gebouw. Het is door Pierre Cuypers ontworpen in een combinatie van de bouwstijlen gotiek en renaissance wat het een klassieke uitstraling meegeeft. Voor de liefhebber, Cuypers is ook de architect van het Amsterdams Centraal station en niet te vergeten de Lambertuskerk in Veghel. In de middag had ik een overleg van het cultuurfonds van de BNG en hebben mijn gasten zich verder zelf vermaakt in Amsterdam.

Vrijdag op naar Friesland voor een overleg. Mijn Spaanse bezoek heeft die tijd  met een bootje door de Friese vaarten gevaren. Het was lekker weer en ze hebben heel erg genoten. ’s Middags met mijn gasten naar Leeuwarden.

De dag daarna mocht ik bij de Mixed Hockeyclub Lelystad samen met een heleboel enthousiaste hockeyspelers het seizoen openen met de afslag van de shootoutcompetitie. MHC Lelystad is een echte gezellige familieclub. Enthousiaste vrijwilligers begeleidden de middag en in mijn openingswoordje heb ik nog eens benadrukt hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor een club als deze en hoe leuk het is om te doen. Op facebook staat een filmpje waarin ik in een jurk en halfhoge hakken toch een doelpunt scoor. Met dank aan de keeper ☺. Mooi weer, leuke mensen, gezellige middag. Sportief geïnspireerd ben ik daarna met de logees naar Bataviastad gegaan om voor hun zoon Pablo, mijn petekind, twaalf jaar oud, sportschoenen te kopen.

Zondag heb ik mijn vrienden uitgezwaaid en had ik een familiefeestje. Vanzelfsprekend heb ik nog wel de stukken voor de vergaderingen van de komende week gelezen.

Maandag begon met een mooi moment. Op Lelystad Airport werd het nieuwe brandweerkorps voor het vliegveld geïnstalleerd. Er zijn 28 nieuwe brandweerlieden in dienst getreden. Deze nieuwe brandweerorganisatie is verantwoordelijk voor bestrijding van (vliegtuig)incidenten en kleine bedrijfsongevallen op het luchthaventerrein. Wel een plechtig moment en weer een stap in de ontwikkeling van het vliegveld. De brandweer draagt in belangrijke mate bij aan het borgen van de veiligheid en continuïteit van de luchthavenprocessen. Voor de mooie foto van de kersverse brandweerlieden verwijs ik naar facebook.

Daarna spoorslags met de trein naar Den Haag voor de vergadering van de G40. Belangrijk onderwerp van gesprek was de zorgelijke financiële situatie van de Nederlandse gemeenten, mede als gevolg van het onvoorspelbare rijksbeleid. Bijzondere aandacht was er ook voor de oplopende tekorten binnen de Jeugdzorg. Een probleem waarmee alle steden worstelen. Het is een uitdaging om naar oplossingen te zoeken, maar het wordt steeds lastiger uit te leggen dat er op rijksniveau geld over is en de gemeenten steeds minder ontvangen. Na de vergadering bij de G40 had ik nog twee afspraken bij platform 31. Platform 31 is een kennis- en netwerkorganisatie die trends ziet in stad en regio. Er wordt gekeken hoe beleid, praktijk en wetenschap met elkaar te verbinden om een manier dat er meteen mee gewerkt kan worden.

Dinsdag was er college. Ook hier delen we de zorgelijke ontwikkelingen betreffende financiën en specifieke dossiers. We gaan een tijd met dillema’s en uitdagingen tegemoet.

In de middag was er een GBT-training. Dit is een training in het kader van de rampenbestrijding en crisisbeheersing. GBT staat voor Gemeentelijk Beleidsteam en een dergelijk team komt in actie als er bij een lokale ramp of crisis bestuurlijke betrokkenheid noodzakelijk is. Dan is er al sprake van een groot incident. Een gemeentelijk beleidsteam bestaat uit leidinggevenden van de brandweer, de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio), de politie en bevolkingszorg. Bevolkingszorg is een taak van de gemeente en een gemeentelijk beleidsteam ondersteunt bij de bestrijding van de ramp. Alle collegeleden namen deel aan de training, mochten zij ooit in de positie komen dat ze leiding moeten geven aan een GBT dan zijn in ieder geval voorbereid. Het was een boeiende middag.

Op dinsdagavond ging de raad op bezoek bij de brandweer. Voor veel raadsleden een eerste persoonlijke kennismaking met een vitaal onderdeel van de rampenbestrijding. Ook dit was een goede bijeenkomst.

Op facebook zag ik de eerste foto’s van de voorbereiding van de HISWA die woensdag formeel wordt geopend. Voor het tweede jaar in successie in Lelystad en ook dit jaar wordt het een mooi evenement. Zie voor nadere info www.hiswa.nl Voor de Lelystedelingen die er naar toe gaan. Alvast veel plezier.