De zorgen van mensen

Woensdag sportdag om eens een variatie te bedenken op het bekende Nederlandse gezegde woensdag gehaktdag. Over het belang van sporten heb ik al meerdere keren geschreven en daar wil ik het dan ook bij laten. Woensdag gehaktdag komt uit een wereld die inmiddels is verdwenen: op maandag slachtte traditioneel de slager en beende de karkassen uit op dinsdag. Het restvlees werd diezelfde dag verwerkt tot gehakt en op woensdag in de winkel gelegd. De verdwenen wereld waar ik het over had, was vooral sterk gestructureerd en zeker werktijden, ook die van een burgemeester, waren gereguleerd. In deze tijd loopt alles in elkaar over, is er sprake van een vierentwintig uurs economie en ben je 24/7 burgemeester. Met veel plezier, maar je moet wel sporten om in goede conditie blijven.

De zorgen van de mensen zijn overigens voor een groot deel hetzelfde gebleven als in de vervlogen tijden. Veiligheid is altijd belangrijk en mijn eerste overleg van woensdag was met de Teamleider Brandweer Dennis van Slooten over dat gedeelte van de veiligheid waar de brandweer verantwoordelijk voor is. In de middag mocht ik het echtpaar Van Rijswijk-Waaldijk feliciteren met hun 60-jarig huwelijk, waarna ik snel weer terug moest naar het stadhuis voor belafspraken o.a. met de burgmeester van Nissewaard over hoe zij met ziekenhuiszorg omgaan.

Halverwege de middag vertrok ik naar Hilversum voor een bestuurlijk overleg met onder andere minister Ank Bijleveld over veteranenzaken. Als lid van de Raad van Advies van het veteranenplatform verzorgde ik een inleiding over het nut en belang van aandacht voor veteranen binnen gemeenten. Omdat het ook de week is dat Nederland intensief aandacht geeft aan het feit dat 75 jaar geleden met operatie ‘Market Garden’ de bevrijding van ons land begon, heeft zo’n overleg extra betekenis.

Op donderdag mocht ik de raad van Almere welkom heten als onderdeel van een breder werkbezoek dat zij donderdag en vrijdag maakte. Terug op het stadhuis een serie van korte informele besprekingen en werkafhandeling, denk daarbij aan het ondertekenen van stukken en brieven en het schrijven van bedankjes. Daarna op naar Den Haag voor de bestuursvergadering van de VNG. Belangrijk onderwerp van gesprek was natuurlijk ‘Prinsjesdag’ en de financiële positie van de gemeenten die als gevolg van het rijksbeleid steeds kwetsbaarder wordt. In tal van publicaties in dag –en weekbladen wordt dat nog eens duidelijk gemaakt: het rijk heeft 10 miljard over en de gemeenten staan, niet voor de eerste keer, voor een forse bezuinigingsopgave. Dit keer gaat het dan bij veel gemeenten wel over essentiële voorzieningen, zoals zwembaden, bibliotheken en de kwaliteit van de openbare ruimte. Ook hier maken de mensen zich (terecht) zorgen over.

Na het sporten, startte op vrijdag de dag met een bijeenkomst in de raadszaal van de Zorgtafel Flevoland, een vervolg op de bijeenkomst van 5 juli waarin het rapport ‘Toekomstverkenning zorg in Flevoland’ werd gepresenteerd. We hebben bijgepraat over ontwikkelingen van de laatste maanden, de verwachtingen ten aanzien van de Zorgtafel, structuur, werkwijze, prioriteiten en het profiel van de onafhankelijke voorzitter van de Zorgtafel.

Na een telefonisch overleg met Don Bijl, de burgemeester van Purmerend, vertrok ik naar Deventer voor een reünie met mijn oude fractie uit de tijd dat ik in deze mooie stad aan de IJssel raadslid en wethouder was. Na dit absoluut informatieve (we brachten een bezoek aan de nieuwe bibliotheek) en gezellige samenzijn, was ik die avond nog op Urk voor het afscheidsdiner van burgemeester van Maaren. Hij wordt burgemeester van Zaltbommel.

Op zaterdag was ik in Meijerstad, waarvan Veghel onderdeel uit maakt, te gast voor het meevieren van het bevrijdingsfeest. Er waren 20 veteranen uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig, wat de bijeenkomst nog eens extra indrukwekkend maakte. Mensen die deze blog regelmatig lezen weten dat ik, mede door mijn familiegeschiedenis, me altijd de impact realiseer die een oorlog kan hebben op de levens van mensen en de grote waarde van vrijheid en vrede. Ook de afwezigheid van oorlog en de kwetsbaarheid van vrede en vrijheid behoren tot de zorgen van mensen, iedere generatie weer.

Zondag stond, op het lezen van stukken na ☺, voor Carolien en mij vooral in het teken van Lelystart, het altijd weer mooie begin van het culturele seizoen van onze stad. Op facebook heb ik al een reeks van foto’s gepubliceerd die heel goed laten zien waartoe de inwoners van Lelystad in staat zijn op het gebied van dans, muziek, dichtkunst, lekker eten en nog veel meer. Een mooie dag waarbij het lekkere weer voor een extra goede sfeer zorgde.

Maandag stond ik als vice-voorzitter van de G40 diverse vertegenwoordigers van de pers te woord: van BNR tot en met Omroep Flevoland. Aanleiding was een interview dat voorzitter Paul Depla had gegeven in het AD over de financiële positie waarin veel gemeenten verkeren (zie deze blog donderdag). De boodschap kan niet genoeg onder de aandacht worden gebracht.

Maandag had ik ook mijn interne overleggen, waarmee de week wordt opgestart en de lijnen van mijn eigen portefeuille worden uitgezet. In de middag had ik een overleg met Leen Verbeek, de commissaris van de Koning voor Flevoland, gevolgd door een vergadering van de regiegroep van Lelystad Next Level: hoe gaan we de impuls voor onze stad organisatorisch vormgeven?

Op dinsdag was er college en natuurlijk Prinsjesdag. Ik was in de middag en vroege avond in Den Haag. Zoals iedereen uit alle media heeft kunnen vernemen ligt er een solide begroting en op diverse terreinen mooie plannen. De stemming is optimistisch, op individueel niveau lijkt de financiële situatie van veel mensen er volgend jaar beter uit zien. Dat is mooi, maar diezelfde mensen maken zich ook zorgen over hun stad. Kunnen ze op dezelfde manier gebruik blijven maken van de vele voorzieningen waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Lelystad is daarop geen uitzondering.