Naar het einde van het jaar

Dit is de laatste blog van het jaar . Ik werk deze week nog en ben de dagen rondom kerst en oud en nieuw vrij. Tijdens oud en nieuw zelf natuurlijk niet. Met veel plezier zal ik nog verslag doen over afgelopen week en in januari pak ik de draad weer op. Ik zou willen beginnen met nuttige informatie voor de donkere dagen. Het is helaas zo dat in deze periode het aantal woninginbraken de afgelopen jaren is gestegen. Gemeente en politie werken intensief samen in de strijd tegen de woninginbraken. Dit doen we onder andere door de inzet van zogeheten MobEye’s. Dit is een mobiel inbraakalarmsysteem, met daarin een bewegingsmelder. Zodra deze beweging detecteert, stuurt deze een melding naar de politie die direct in actie kan komen. Gaat u binnenkort op vakantie en denkt u dat u een grote kans heeft op een inbraak, informeer dan naar de mogelijkheden door een mailtje te sturen naar mobeye.lelystad-zeewolde@politie.nl

Vanzelfsprekend hoop ik dat iedereen de ellende van inbraken bespaart blijft en dat iedereen mooie feestdagen heeft. Terug naar afgelopen week. Na het sporten was mijn eerste afspraak bij het echtpaar Jonkman die zestig jaar geleden in het huwelijk waren getreden. Ik heb ze van harte gefeliciteerd en doe dat van deze plek nog een keer.

Na een paar afspraken op het stadhuis was ik later in de middag bij het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) in Arnhem voor het in ontvangst nemen van het eerste exemplaar van hun jaarboek getiteld ‘Lessen uit crises en mini-crises 2018.’ Het doel van het IFV is werken aan de kwaliteit en de organisatie van de dienstverlening van de rampenbestrijding en crisisbeheersing in Nederland. Voorop staat de veiligheid van iedere burger in Nederland. In dit licht geven ze een jaarboek uit en dit was de zevende editie. Van de 14 mini-crises die in het boek worden beschreven speelden er zich 2 af in Lelystad, te weten de situatie rondom de dieren in de Oostvaardersplassen en het failliet van het IJsselmeerziekenhuis. Het boek is geschreven voor bestuurders en professionals werkzaam op het terrein van crisisbeheersing en veiligheidsmanagement. Ikzelf heb aan de bijeenkomst nog een bijdrage geleverd door te vertellen wat een burgemeester kan doen als de verantwoordelijkheden binnen de crisissituatie vooral bij andere partijen liggen.

Donderdag was een afwisselende dag. ’s Ochtends was er Districtelijke Integrale Samenwerking (DIS) Flevoland, een bestuurlijk overleg tussen gemeente, politie, Openbaar Ministerie, de belastingdienst en Districtelijk Team Ondermijning (DTO). Centraal staat hierbij hoe ondermijnende criminaliteit kan worden bestreden door samenwerking tussen de verschillende instanties.

Daarna op weg naar Den Haag voor een bestuursvergadering van de VNG. Natuurlijk stonden ook nu weer de gemeentefinanciën op de agenda.

Vervolgens in een flink tempo weer terug naar Lelystad voor City Marketing Live. Zoals het hoort aan het einde van een jaar werden er prijzen uitgereikt aan evenementen en initiatieven die veel voor Lelystad hebben betekend. Ik heb er op facebook al over bericht. De promotie award ging naar Hiswa te water. Andere genomineerden waren De lichtjesparade en Seabottom Lelystad. De aanmoedigingsprijs van ECL ging naar Lely Road to Lowlands Paradise en de positiviteitsprijs naar Ger Koreman. Iedereen gefeliciteerd en alle andere genomineerden heel erg bedankt voor jullie inspanningen.

Daarna nog naar KNRM waar ik twee vertrekkende opstappers van het eerste uur mocht bedanken voor hun grote inzet: André en Tom nogmaals heel erg bedankt voor alles.

Vrijdag was een dag van volop in beweging. Het begon met sporten en nog een keer een vergadering in Den Haag. Ditmaal van het cultuurfonds van de BNG. Vanuit Den Haag afgereisd naar Vlissingen waar vanuit het werk van Carolien een eindejaarsdiner was van de Brandweer. We hebben daar overnacht.

Omdat op maandagochtend het kort geding over het boerenprotest diende in de rechtbank Lelystad was er in het weekend overleg met de politie ter voorbereiding op  eventuele acties. Gelukkig bleef het maandag rustig.

Zondagmiddag was er de Santa Run 2019. Lopend of wandelend konden deelnemers 3 of 5 kilometer afleggen. De opbrengst gaat naar een goed doel, namelijk een vakantiekamp aan het Bovenwater voor kinderen die manteltaken verrichten. Leuk evenement en goed georganiseerd door de Lelystadse Rotaryclubs.

‘s Avonds was er de lichtjesparade. Voor een opgewekte foto van mijzelf met kerstmuts verwijs ik naar facebook. Het was weer een mooi evenement en graag wil ik iedereen die aan de parade heeft meegewerkt een groot compliment geven. Ik mocht nog een stukje mee in de arrenslee.

Tussen de vele weekstartoverleggen door, mocht ik maandag het echtpaar Muijs feliciteren met hun 65-jarig huwelijk. Dertien keer een lustrum, indrukwekkend! Nogmaals van harte gefeliciteerd. Maandag was er ook een naturalisatieceremonie. Aan maar liefst 41 mensen werd het Nederlandschap verleend. Proficiat.

Dinsdag was er college en raad. Ook hier de laatste vergaderingen van het jaar. Het is mooi om te zien hoe al die betrokkenen bij het besturen van Lelystad, zich zo willen inzetten voor hun stad.

Omdat het de laatste blog is van het jaar wil ik nog iets delen wat er donderdag plaats heeft gevonden: de uitreiking van het Draaginsigne Gewonden (DIG) aan veteraan Marco Tessers. Het draaginsigne wordt als zichtbaar teken van respect en dank uitgereikt aan hen die tijdens oorlogen of vredesmissies lichamelijk of geestelijk gewond zijn geraakt. Marco Tessers is tweemaal naar Bosnie en eenmaal naar Kososvo uitgezonden in de jaren negentig van de vorige eeuw. Hij diende in 1994, een jaar voor de val van de enclave, in Sebrenica. De ervaringen van deze missies waren dusdanig ingrijpend dat de diagnose Posttraumatisch Stress-stoornis bij hem is gesteld. Het draaginsigne is van zilver en kruisvormig en heeft de volgende Latijnse spreuk: “vulneratus nec victus”, oftewel ‘gewond, maar niet verslagen’.

Met deze bijzondere plechtigheid sluit ik het laatste blog van dit jaar af. Ik wens iedereen prettige feestdagen, een mooie jaarwisseling en alvast de beste wensen voor 2020.