Het nieuwe jaar

Een van de bijzondere dingen van het nieuwe jaar is dat het in het begin leeg lijkt. De machinerie van het werk komt knarsend op gang, het stof van het oude jaar wordt uit de eerste dagen geklopt en als je de datum ergens opschrijft wil je nog wel eens vergissen met het juiste jaartal. Niet iedereen is aanwezig en als we elkaar zien brengen we de beste wensen over. Dit jaar vielen 2 en 3 januari op donderdag en vrijdag en veel mensen hebben die dagen vrij genomen. Als burgemeester ben je rondom de jaarwisseling wel aan het werk en ik ben blij dat in Lelystad oud en nieuw ‘relatief rustig’ is verlopen. In het maatschappelijk debat over vuurwerk lijkt er zich een duidelijke meerderheid voor een (gedeeltelijk) verbod op consumentenvuurwerk zich af te tekenen. Er lijkt een grens bereikt en uit historisch oogpunt is dat niet vreemd. Vanaf eind jaren zestig van de vorige eeuw wordt er in Nederland steeds meer en steeds zwaarder vuurwerk afgestoken, met alle risico’s en gevolgen van dien. Overal in Europa wordt er vuurwerk afgestoken, maar in Nederland zijn we onbetwist koploper. Bij zoveel incidenten, overlast, gewonden en schade is het goed dat we ons afvragen of dit feest nog wel een feest is en vervolgens wat kunnen we doen om het weer een mooi feest voor iedereen te laten zijn.

Op 6 januari was het mijn eerste officiële werkdag van het jaar en was ik bij de nieuwjaarsreceptie van de Royal Schiphol Group. Dick Benschop, CEO van de Royal Schiphol Group drong met de volgende woorden in zijn nieuwjaarstoespraak aan dat het kabinet haar belofte voor wat betreft Lelystad Airport moet nakomen: “Voor Lelystad en Schiphol is het meeste werk gedaan. Dat kan op korte termijn worden afgemaakt. Dat moet ook, want de tijd dringt. Mijn vraag aan de regeringscoalitie is om de belofte uit het regeerakkoord waar te maken en duidelijkheid te bieden.”

’s Avonds mochten we voor de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente, de inwoners van Lelystad ontvangen en ik was blij dat veel mensen de moeite hadden genomen om het nieuwe jaar in te luiden. Ik heb met de aanwezige inwoners samen met oud burgemeesters Chris Leeuwe en Margreet Horselenberg op het veertig jarig bestaan van Lelystad als gemeente getoost en het Harmonieorkest werd in het zonnetje gezet omdat zij hun vijftig jarig bestaan mogen vieren. In mijn nieuwjaar speech heb ik aangegeven wat de kern van Lelystad voor mij is. Het is de stad die gericht is op de toekomst en het vormgeven van die toekomst. Mensen die hier wonen willen dat het beter wordt, mensen die hier komen wonen willen dat het mooier wordt. Kwaliteit is hierbij zowel het uitgangspunt als een leidraad.

Dinsdagavond was ik bij de herbenoeming voor een tweede termijn van mijn collega Jan van Zanen als burgemeester van Utrecht. Het was bomvol in het stadhuis. Ik heb hem natuurlijk van harte gefeliciteerd!

Woensdag was ik terug op de werkvloer. Zelfs een mobiele werkvloer. Ik mocht namelijk een middag mee op een ambulance. Zie ook mijn bericht op facebook hierover. Een enerverende middag met twee gedreven professionals Gaby Moons en Arnold Bel voor wie ik nog meer waardering heb gekregen dan ik al had. Het was een mooie leerzame middag.

Op donderdag mocht ik al weer iets leuks doen: een verrassingsbezoek bij het Inloophuis van het IDO aan de Oostzeestraat in de Waterwijk. Iedereen was blij verrast en buitengewoon hartelijk. Bovendien viel ik met de neus in de boter (als iemand dat spreekwoord nog gebruikt) omdat Sandi Alnakoula een presentatie gaf over haar stage op het inloophuis op MBO niveau 2 voor haar begeleider Bettina de Vries (MBO college Lelystad/Lelytalent) en de coördinator van het inloophuis Dennis Held. Hier zit een bijzonder verhaal aan omdat Sandi afkomstig is uit Syrië en pas anderhalf jaar in Nederland woont. Ze sprak goed Nederlands, hield een vlotte presentatie en kreeg een “goed” als beoordeling. Mooi en proficiat! Haar ambitie is om uiteindelijk tandheelkunde te gaan studeren. Na de presentatie nog een rondleiding gekregen van de coördinator en met verschillende bezoekers en vrijwilligers gesproken. Een hartverwarmende plek.

Vrijdag was ik bij mijn moeder. Op 10 januari zou mijn vader jarig zijn geweest en het was voor mijn familie een mooi moment om bij zijn leven en betekenis voor ons stil te staan.

Op zaterdag was ik weer terug in Lelystad voor een van de evenementen waarmee het jaar begint. Het BKL-gala. Gezellige en stijlvolle avond, de BKL award ging naar Applaus en de BKL trofee naar Daklaplak Europe. Zondag hebben we de verjaardag van de vader van Carolien gevierd. Terug in Lelystad was het business as usual: dus stukken lezen voor de komende week 🙂

Maandag en dinsdag neem ik voor het gemak even samen. Maandag voor het grootste gedeelte gevuld met interne overleggen en dinsdag college, bobsessies en raad. De tweede helft van het politieke seizoen is definitief begonnen en gelijk al goed op stoom.

Jullie hebben het waarschijnlijk al gemerkt. Ik ben met wat grotere stappen door de week gegaan. Dat hoort een beetje bij een nieuwe start van een jaar, maar het geeft ook de gelegenheid iets meer over een onderwerp te vertellen. De kop van het nieuwe jaar is er af en ik heb er zin in om voor Lelystad mijn bijdrage aan haar toekomst te leveren.