Hoe oefen je een ramp?

Ik wil deze blog beginnen om even stil te staan bij het overlijden van Auke Pluim. Hij is 66 jaar geworden. Auke was decennia lang persfotograaf in Deventer en kan om een beeld te geven qua rol vergeleken worden met Fotostudio Wierd in onze stad. Ik kende Auke al lang en had tijdens mijn wethouderschap in Deventer veel met hem van doen. Hij was een van de bekende gezichten in het Deventer straatbeeld en een fotograaf die zijn werk met passie deed.

De bestuurlijke dag begon woensdag met een overleg met wethouder Nelly Den Os en Rita Verdonk over hoe de zorg het beste kan worden ‘(ont)regeld’. Rita Verdonk bezoekt in opdracht van het ministerie van WVS diverse gemeenten in het kader van “ (Ont)regel de Zorg” om te praten over de mogelijkheden om zorg zo goed mogelijk aan te bieden. Interessant gesprek over een complex vraagstuk. In de middag stonden nog twee overleggen gepland. Allereerst het Veiligheidsbestuur Flevoland, gevolgd door een gesprek met Ben Vermeer, directeur van het MBO College Lelystad over de samenwerking Onderwijs, Overheid en Arbeidsmarkt.

Op donderdag mocht ik om te beginnen cultuur opsnuiven. Als voorzitter van de jury voor de BNG Erfgoedprijs heb ik samen met mijn mede-juryleden geluisterd naar de pitches van de genomineerde gemeenten. Mooie verhalen over mooie Nederlandse plaatsen die ik in alfabetische volgorde nog even wil noemen, met daarbij de tip dat ze allemaal een bezoek waard zijn: Alkmaar, Appingedam, Noordenveld en Schouwen-Duiveland

Dit overleg was in Amersfoort, waar ik gelukkig kon blijven voor de volgende vergadering:  de taskforce GOC (taskforce georganiseerde criminaliteit). Lid van deze taskforce zijn (op de schaal van midden nederland) vertegenwoordigers van onder andere politie, openbaar ministerie, belastingdienst. Zelf vertegenwoordig ik de Flevolandse gemeenten in dit overleg. Aan de orde kwamen onder ander landelijke ontwikkelingen op het gebied van ondermijning en bestuurlijke weerbaarheid waarvoor inmiddels veel handreikingen zijn ontwikkeld.

Vrijdag stond in het teken van een grootschalige rampenoefening met als locatie Lelystad Airport. De ramp waarom het ging was: wat moet er gebeuren als een vliegtuig neerstort op de landingsbaan. In dit geval een vliegtuig met 192 mensen aan boord, passagiers inclusief bemanning. Er is sprake van veel slachtoffers, brand, gevaar voor de omgeving en chaos. Er wordt dan gelijk opgeschaald naar GRIP 3. Voor de meeste mensen zal de GRIP structuur onbekend zijn, dus enig uitleg is op zijn plaats. GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure en betekent dat alle hulpdiensten in actie komen om een incident te bestrijden. Het gaat voor wat de hulpdiensten betreft om de brandweer, politie, GHOR (GGD) en de gemeente (bevolkingszorg). Bij GRIP 1 bestrijden de hulpdiensten gezamenlijk het incident en bij GRIP 2 is het gebied dat door het incident wordt geraakt groter dan het incident zelf. Er wordt er dan een zogeheten operationeel team ingericht om de bredere effecten van een incident te bestrijden. Bij GRIP 3 komt er Gemeentelijk Beleidsteam (GBT) onder voorzitterschap van de burgemeester in actie. Met vooral als doel de gevolgen voor de wat langere termijn (>12 uur) in beeld te brengen en uit te zetten. Naast de genoemde diensten nemen ook de Officier van Justitie en een Informatiemanager deel aan de vergadering. Daarnaast is het bij GRIP 3 ook aan de burgemeester te besluiten over bestuurlijke dilemma’s.
In dit geval zaten ook omdat het een vliegveld betreft, de directeur van het vliegveld en de Koninklijke Marechaussee aan tafel. Indien noodzakelijk worden andere specialismen ingeschakeld. Dat kan werkelijk van alles zijn.

Het is een beetje technisch verhaal, maar dan is het beeld duidelijk. Er gebeurt in zo’n oefening heel erg veel en dat is bijzonder leerzaam. Zeker omdat het hier het vliegveld betreft en dat, ook voor mij, een uniek locatie is. Het gaat bij deze ramp om goede communicatie en betekenis geven aan de inwoners over deze ramp en de gevolgen van de ramp op langere termijn.

Ik had een rustig weekend met wat privéactiviteiten. Zo was ik met mijn moeder en mijn zus Marleen op bezoek in Leeuwarden waar de Compagnie Carabosse optrad met Installation de Feu. Prachtig om te zien. Zondag mocht ik uit handen van Peter Hekking van het Sea Bottom Jazz Festival de eerste kaarten voor de editie 2020 ontvangen. Als locatie was het station gekozen en er werd een mini-concert gegeven. Als ik het goed heb begrepen staat de piano vaker op het station en kan iedereen laten horen hoe virtuoos zijn of haar pianospel is. Voor informatie verwijs ik naar de website https://seabottom.nl/

En natuurlijk stukken lezen voor de komende week…:)

Op maandag (zie facebook) mocht ik voor het eerst in Lelystad jeugdlintjes uitreiken aan twee jonge stadsgenoten, Inge Romeijn en Bryan Berkemeyer. De jeugdlintjes zijn in het leven geroepen om de positieve maatschappelijke inzet van jonge mensen te waarderen. Inge ontving het lintje omdat zij al jarenlang mantelzorger is en zich ook sterk maakt voor de positie van jonge mantelzorgers en Bryan kreeg het lintje onder andere voor zijn jarenlange inzet bij de Stichting Voedselbank Jediah. Proficiat Inge en Bryan.

Dinsdag was er de collegevergadering en verschillende interne overleggen. De dag werd afgesloten met het jaarlijks bestuursdiner van het Interprovinciaal Overleg, de Unie van Waterschappen en de VNG. Zoals de foto’s op facebook al lieten zien was ik daar onder andere met de commissaris van de Koning Flevoland Leen Verbeek en gedeputeerde Jop Fackeldey. Daan Roovers, de Denker des Vaderlands (en afkomstig uit Veghel :-)) zorgde voor een inspirerende beschouwing. Mooi moment om de blogweek mee af te sluiten.